Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister van Cultuur Jan Janbom stuurt de inspectie naar Vrede vzw en Getbasic vzw van dewereldmorgen.be, omdat die actief kant kiezen in het Gaza conflict.

Getbasic stelt dat dit best intimiderend is.  Seppe De Meulder laat ook weten dat ze zoals steeds een kant kiezen: de kant van de mensenrechten en het internationaal recht.  En ze dus zullen blijven wijzen op de oorlogsmisdaden van Israël.  Lees De Meulder's reactie op de minister en zijn partij.

Ieder van de artikels over de oorlog in Gaza is voorafgegaan door volgende nota van de redactie:

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking, kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu, die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door de mainstream media worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

Bron: dewereldmorgen.be