Nevermind? Verdrinkingen zijn politieke keuzes
Voor even roept de iconische Nirvana-hoes van het wereldberoemde album Nevermind andere associaties op dan het nummer Smells Like Teen Spirit. Een associatie die er keihard in hakt, provoceert en ons met veel vragen achterlaat. Met onze inzending voor De Standaard Solidariteitsprijs houden we een genadeloze spiegel voor aan het Europese migratiebeleid dat elke dag mensenrechten schendt. Want de massale verdrinkingen op de middellandse zee zijn geen spijtige accidenten; ze zijn vooral het gevolg van politieke keuzes.
Alleen al in juli dit jaar werden tot nu toe 846 verdrinkingen gemeld, waaronder 62 kinderen. De EU bouwde reddingscapaciteit af en maakt het steeds moeilijker voor ngo’s om die leegte op te vullen. Hulpverleners riskeren in sommige lidstaten zelfs vervolging. Ook in het nieuwe Europese migratiepact biedt geen oplossingen.
Waarom en hoe komt 11.11.11 op voor een menswaardig migratiebeleid?
Vluchten is geen keuze. Mensen riskeren hun leven op zoek naar veiligheid en een beter leven. Maar de ‘opvang in eigen regio’ is vaak onmenselijk en onderweg worden ze geconfronteerd met geweld en mensenrechtenschendingen. Bovendien is opvang en solidariteit in de landen van aankomst soms ver te zoeken.