Overslaan en naar de inhoud gaan
olivier vandecasteele
Foto: Amnesty International

Olivier Vandecasteele maakte een korte reis in Iran, waar hij eerder woonde en werkte, toen hij door agenten van de Revolutionaire Garde werd gearresteerd op 24 februari 2022.  

Ze brachten hem eerst naar de beruchte Evin-gevangenis, waar hij gefolterd en mishandeld werd.  Zijn familie verlam dat hij sinds augustus ergens in een keldercel verblijft, zonder daglicht of frisse lucht. 

Er lijkt een rechtstreeks verband te zijn tussen Vandecasteeles arrestatie en de veroordeling in België van een Iraanse ex-diplomaat voor een terroristisch misdrijf. Dit voedt de bezorgdheid dat Vandecasteele arbitrair wordt vastgehouden om als pasmunt te worden gebruikt door de Iraanse autoriteiten. 

Amnesty International roept Iran op om Olivier Vandecasteele onmiddellijk vrij te laten. Zolang hij vastzit, moeten de Iraanse autoriteiten kenbaar maken waar hij wordt vastgehouden, zorgen dat hij goed behandeld wordt, dat hij toegang krijgt tot een advocaat van zijn keuze en dat hij regelmatig contact kan hebben met zijn familie en met de Belgische consulaire diensten.  

Kom nu in actie en teken de petitie!

Oproep voor een vreedzame bijeenkomst op zondag 22 januari 2023 in Brussel.

Affiche.

Meer info over zijn situatie.

Petitie Amnesty International.